Barnets hverdag / Kostvejledning

Kostvejledning

At jeres barn har energi og livskraft til at få en god dag i børnehaven, hænger uløseligt sammen med bl.a. en sund og nærende kost samt en god nattesøvn.

Fra kl. 6.45-7.15 kan jeres barn tilbydes morgenmad i børnehaven, hvis ikke det når at spise hjemmefra. Morgenmaden består af havregrød/havregryn m. mælk el. A-38.

I børnehaven har vi måltider på ca. angivne tidspunkter:

  • Kl. 6.45-7.15: morgenmad
  • Kl. 8.45: formiddagsmad (madpakke)
  • Kl. 11.15: frokost (madpakke + økologisk mælk som vi giver)
  • Kl. 13.45: eftermiddagsmad + frugt I selv har med (serveres bl. på fad + grovbrød som vi giver)

Margrethe Brun Hansen (psykolog, forfatter og foredragsholder) siger bl.a., at de fleste forældre sender så megen kærlighed med i madpakken (via mange små ”overraskelser/indpakninger”), at forældre ofte som det første tjekker madpakken for at se om ”kærligheden” blev kvitteret ved at blive fortæret! Måske en skuffet mor, måske et barn der ikke ku` leve op til forventningen? Hun siger videre: Hvordan vil eftermiddagen sammen starte, hvis mor/far i stedet for at åbne madpakken (som det første) spørger til, om ”Victor” har haft en god dag?

Det er vores erfaring, at børnene generelt elsker deres rugbrødsmadder! Ligesom vi også oplever, at jo flere ”overraskelser” der er puttet i madkassen, des længere tid tager det for barnet at overskue herligheden. Dermed kan det blive svært at vælge for barnet, og komme i gang med at spise.

Fra børnehavens side er vi af den overbevisning, at I som forældre sammensætter en sund og nærende madpakke til jeres barn. En madpakke, som I ved jeres barn synes om og tillige får energi af.

Vi henstiller til, at der i madpakken ikke er kager, slik og andre ”sukker-sager”. Dels mætter disse sager unødigt i en lille mave, giver hurtig men ikke længerevarende energi (deraf ukoncentrerede børn) og skaber endelig misundelse hos sidemanden. En rugbrødsmad med mørk pålægschokolade definerer vi ikke som værende usund.

Ernæringseksperter vurderer, at op til 10 % af madens samlede energi kan komme fra sukker, uden at kosten af den grund kan kaldes usund. Denne mængde svarer til 30-40 gram sukker om dagen for et børnehavebarn.

Det skjulte sukker tæller med. F.eks. indeholder mange morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, drikkeyoghurt og kakaomælk en del sukker. Disse produkter bør henregnes som en slags dessert, der kun spises/drikkes en gang imellem og ikke til hverdag. Ud fra dette har vi besluttet, at yoghurt/drikkeyoghurt ikke medbringes i BH. Med baggrund i denne beslutning, har vi haft vejledende besøg af sundhedsplejersken.

Drikkedunk med vand skal barnet dagligt have med. Saft, juice & andet hældes ud, med mindre vi har fået særlig besked. Børnene går mange gange dagligt hen til køleskabet for at tage en tår vand, ligesom vi har dunkene med på ture. Drikkedunkene fyldes op efter behov, I kan derfor ikke altid måle hvor meget vand barnet har fået at drikke.

Til børnenes fødselsdage, har vi i samråd med forældrene besluttet, at det er op til de enkelte forældre at afgøre, hvad børnene får serveret, både når vi er på hjemmebesøg eller fødselsdagen afholdes i børnehaven.

 

 

 

 

 

 

Børnehaven i Lemming / Hanna Lund Petersen | Lemming Bygade 2a, 8632 Lemming  | Tlf.: 30265156 | bhv8632@gmail.com